welkom op Haaradvies.info
Kroeshaar

Wetenswaardigheden over kroeshaar

Die leuke krullen die kroezend haar zo speciaal maken, zorgen ook voor de vraag naar speciale verzorging. Slecht haar bestaat niet, slecht verzorgd haar wel. 

Hoe kom ik aan die krul

Overal ter wereld zijn de haren hetzelfde opgebouwd. Het haar zit verankert bij de papil in het haarzakje, het enige levende deel van het haar. Het verschil tussen krullen en 
steil haar wordt bepaald door de stand en de vorm van het haarzakje. Bij kroeshaar ligt het haarzakje plat tegen de hoofdhuid en is ovaal van vorm. 

Waarom krult het haar

Mijn haarkleur
Het lichaam zet het aminozuur tyrosine om in melanine. De haarkleur wordt bepaald door melanine in de pigmentcellen. Hoe meer pigmentkorreltjes er zijn, en hoe dichter deze op elkaar zitten, hoe intensiever de haarkleur. Er bestaan twee types melanine: eumelanine (zwart pigment) en pheomelanine (rood/geel pigment). Hier worden alle haarkleuren uit opgebouwd. Welke kleur het haar uiteindelijk krijgt, hangt af van de concentratie van de soort melanine dat aanwezig is. Overigens hebben de meeste wereldburgers zwart haar. 

Verschillen tussen de diverse haarsoorten 

Een goede basisverzorging 
- Gebruik goed materiaal zoals, antistatische gepolijste kammen, speciale elastiekjes, schone handdoeken en neem de tijd om je haar goed te verzorgen.
- Was het haar regelmatig, afhankelijk van diverse factoren, maar doorgaans 1 keer per week.
- Gebruik goede shampoo, afgestemd op jouw type haar.
- Gebruik na iedere wasbeurt een conditioner voor jou haartype.
- Gebruik af en toe een Hot Oil, helemaal als het haar vaak knoopt.
- Gebruik een moisturizer of leave-in voordat je het gaat stylen of kammen.
- Gebruik ieder dag een moisturizer. 
  
Knopen 
Omdat het krullende haar in een ongelijke groeirichting in een spiraalvorm uit de hoofdhuid komt en nooit symmetrisch is, zal het de eigenschap hebben om zich in elkaar te verstrengelen. Het haar knoopt dus snel.
Indien door een verkeerde verzorging de schubben verder open gaan staan zal het haar ook een ruwer oppervlak hebben en daardoor zal het zich nog meer willen verstrengelen.

Algemene zaken

Dit haar heeft een goede verzorging nodig !
Droog en zeer beschadigd haar

Droog 
De hoofdhuid produceert van nature talgvet om het haar soepel te houden en te beschermen. Bij mensen met kroeshaar produceert de hoofdhuid meer talgvet dan bij andere haarsoorten, toch is het haar meestal heel droog. Dit komt omdat kroeshaar het talgvet sterk absorbeert.


Lang haar 
Dat kroeshaar soms maar niet langer wil worden heeft te maken met het feit dat de punten snel afbreken. Het haar groeit dus wel, maar wordt niet langer. De anatomie van kroeshaar is zo opgebouwd dat het eigenlijk aan elkaar gekoppelde losse krullen zijn. De overgang tussen de krullen is minder sterk en mede door gebrek aan veerkracht ontstaat hier een  zwak en breekbaar punt. Veel kroes is dus veel zwakke plekjes.

Typisch stresspunt van kroeshaar

Groei 
Kroeshaar groeit in het algemeen net zo snel als het gemiddelde haartype, dat is ongeveer 1 cm. per maand. Doordat kroeshaar spiraalvormig groeit, lijkt het alsof het langzaam groeit. De maximale lengte dat een haar groeit, is onder andere genetisch bepaald het heeft te maken met de levenscyclus van het haarzakje. Natuurlijk is de chemische- (relaxen, kleuren) en mechanische (kammen, vlechten) belasting en de verzorging ook zeer bepalend. Je ziet dan ook niet vaak mensen met lang natuurlijk kroeshaar. 

Gebruik een conditioner of hot oil. 
- Ondanks dat kinderhaar heel droog kan zijn, probeer zo min mogelijk vet te gebruiken. Als je het haar toch wil invetten gebruik dan een haarvet dat snel wegtrekt. Gebruik wel iedere dag een moisturizer.
- Was het haar altijd na het zwemmen in water dat chloor bevat.
- Ondanks dat de verleiding groot zal zijn en de meiden graag een ander kapsel willen, probeer zo lang mogelijk te wachten met het relaxen van het haar, probeer deze jonge dames op andere gedachte te brengen.Teveel haarvet sluit het haarzakje af

Soepel
Het is belangrijk dat kroeshaar soepel gehouden wordt. Een moisturizer valt te prefereren boven een haarvet. Daar waar een moisturizer door het haar wordt opgenomen blijft een haarvet meestal op het haar liggen. Stof en andere deeltjes blijven plakken en het haar wordt doffer en stugger, gevolg dat mensen nog meer vet gaan gebruiken met gevolg dat het een plakkerige boel wordt en men sluit de hoofdhuid af. In het begin is het wennen om (bijna) geen vet meer te gebruiken, maar uiteindelijk is het beter voor het haar. 

Vlechten 
Vlechten is een mooie en ideale oplossing om je haar te stylen. Je kunt kiezen voor modieuze modellen, een model met culturele achtergronden of je kunt een bepaalde levensovertuiging uitdragen. Je kunt met je eigen haar vlechten of (synthetisch) haar meevlechten. Er zijn heel veel oplossingen. Vaak moet het model er strak en perfect uitzien. Vergeet echter niet dat het haar kwetsbaar is. Soms wordt het haar strak ingevlochten omdat er geen haartje verkeerd mag zitten. Als het haar vochtig wordt door transpiratie, regen of wassen dan rekt het uit. Als het te strak is ingevlochten krimpt het niet meer natuurlijk in. Als het lang onder spanning blijft verliest het zijn veerkracht en wordt het haar zwakker, denk maar aan een elastiekje dat uitgerekt blijft. Ook belangrijk is dat bij strakke vlechten of bij zware dikke vlechten je de haarwortel kan beschadigen. Als er aan het haar wordt getrokken door de vlecht kun je letterlijk de haren uit je hoofd trekken. Jarenlang verkeerd vlechten kan leiden tot haaruitval.
Geef je haar na een periode van zo’n 3 maanden vlechten altijd een kleine rustperiode en gebruik dan een deep conditioner en meer dan voldoende moisturizer.

Relaxen 
Relaxen is een ingrijpende en onomkeerbare behandeling van je haar. Een relaxer verandert de structuur van je toch al gevoelige haar. Als je de gebruiksaanwijzing volledig respecteert en je (dagelijkse) verzorging aanpast is het goed te doen. Vergeet echter niet dat gerelaxed haar meestal meer verzorging nodig heeft en je meer tijd en producten nodig hebt om het te stylen. Doe het dus nooit zomaar in een opwelling. Als je het toch gaat relaxen maak het dan ook niet te glad. Je moet dan veel meer moeite doen om er een model in te krijgen. 

Beschadiging kroeshaar 800x
Stresspunt van kroeshaar, 800 x vergroot.

Dreadlocks 
Dreadlocks zijn erg hip. Het kweken van mooie dreadlocks vergt echter veel tijd en geduld. Het is niets iets dat je zomaar met je haar doet. Ook dreadlocks hebben verzorging nodig. 

Haarbanden en petten 
Sommige stoffen, zoals katoen, hebben de eigenschap vocht te absorberen en vast te houden. Bij langdurig gebruik van katoenen petten, haarbanden, etc. zonder voldoende moisturizer in het haar te doen, kan het toch al vochtarme haar droger en breekbaarder worden. Dit gebeurt natuurlijk niet zomaar, hou er echter wel rekening mee. 

S
lapen 
Als je kapsel het toelaat ga dan nooit met los haar slapen. Het haar heeft nu eenmaal de neiging om te gaan klitten. Maak een vlecht, doe een slaapmuts (geen katoen) op of gebruik een muts gemaakt van het bovenstuk van een panty met een knoop er in. 

Lichte beschadiging

Lichte beschadiging door verkeerde kam

Borstelen 
Gebruik alleen een borstel op droog haar om je krullen uit te borstelen. Je krul wordt dan wel erg los en je vergroot de kans op pluis. Gebruik het liefst een echte (varkens)haren borstel zonder toevoeging van synthetische pennen, of een speciale borstel voor kroeshaar. Ga niet in nat haar borstelen, en nooit aan het haar trekken. Gebruik eerst een kamspray of moisturizer. 
Zwemmen 
Als je gezwommen hebt in water dat chloor bevat, is het zeer aan te raden om direct het haar te wassen en gebruik minimaal een snelle conditioner. Als je na het zwemmen direct naar huis gaat kun je ook een deep conditioner aanbrengen, doe een petje op en spoel het thuis uit. 

Sneller groeien
 
Haar groeit vanuit de wortel, je kunt met producten die je op het haar aanbrengt niet de groei bevorderen, wel het breken verminderen. Je haar groeit niet even snel en er is ook een rustperiode, dit heeft met de activiteit van het haarzakje te maken. Als een hoop haarzakjes gedurende een periode in rust zijn en van nature weer actief worden en jij toevallig een ander product bent gaan gebruiken omdat je dacht dat het haar niet meer groeide, lijkt het alsof er een wonder met je haar gebeurd is door dit product. Helaas dit soort wonder producten bestaan niet, je haar was van nature weer gaan groeien. 

Verzorging van gerelaxt haar

Relaxen is een ingrijpende en onomkeerbare behandeling van je haar. Een relaxer verandert de structuur van je toch al gevoelige haar. Als je de gebruiksaanwijzing volledig respecteert en je (dagelijkse) verzorging aanpast is het goed te doen. Vergeet echter niet dat gerelaxt haar meestal meer verzorging nodig heeft en je meer tijd en producten nodig hebt om het te stylen. Doe het dus nooit zomaar in een opwelling. 
- Was het haar een à twee keer per week en gebruik een shampoo afgestemd op gerelaxt haar, was het volgens de instructies zoals deze elders op de site staan.
- Gebruik altijd een conditioner bij de wasbeurt, wissel dit af met een deep conditioner.
- Gebruik na het wassen een leave-in conditioner en stylingproducten.
- Gebruik iedere dag een moisturizer. Gerelaxt haar kan moeilijker het natuurlijke vocht vasthouden en voelt daardoor droger aan. Juist de gerelaxte haren hebben nu eenmaal behoefte aan vocht, vocht en nog eens vocht.

Verzorging van Vlechten (met en zonder extensies)
- Gebruik geen vettige producten zoals haarvet en dikke olie. Dit wordt stug en trekt stof en vuil aan.
- Gebruik een moisturizer, vocht, vocht en nog eens vocht voor het haar. Hierdoor blijft het haar soepel en in optimale conditie.
- Vlecht nooit te strak in. Hierdoor gaat het haar onherroepelijk breken en kan zelfs tot haaruitval leiden.
- Houd de hoofdhuid schoon.
- Was / spoel het regelmatig. Gebruik geen crèmebehandeling die moeilijk in water oplost, restjes die achterblijven tussen de vlechten maken het haar dof.
- Bind voor het slapen gaan een sjaal om het haar. Het liefst een van satijn, geen katoen want deze absorberen te veel vocht.
- Laat vlechten nooit langer dan 3 maanden zitten. Als je weer wilt vlechten geef je haar dan minimaal een paar dagen rust. Verzorg het goed met Hot Oil, een deep conditioner en veel moisturizer voordat je het opnieuw gaat vlechten.

Schrijf je in voor de haaradvies.info nieuwsbrief
 
sitemap :: privacy verklaring :: wie zijn wij :: algemene voorwaarden